Skip to content Skip to footer

O, daa… ar spune unii, iar alții: oh, nuu! Așa suntem construiți, unii mereu gata de luptă, mereu cu „sabia în teacă” pe când alții evită cât de mult pot lupta. Da, suntem diferiți în modul în care privim și ne angajăm în răzbirea vieții, dar până la urmă trebuie să înțelegem, și unii și ceilalți în ce fel de luptă suntem angrenați la un moment dat și cât de departe putem merge.
În primul rând, ar trebui să înțelegem că lupta între noi și unii cu alții este total neproductivă și nerecomandată. În mod categoric lupta împotriva unei alte persoane este unul dintre cele mai mare rele pe care le poate face omul. Orice război s-a încheiat prost – fie local, fie regional, național sau internațional – fără nicio excepție. Apoi, orice formă în care folosesc mijloace subtile sau fățișe în care lupt împotriva aproapelui meu, fie că vorbim de domeniul politic, la locul de muncă, între vecini, în societate urmează războiul ca și gravitate. Orice metodă de a vorbi de rău, de a diminua capacitățile celuilalt, de a manipula pentru a denigra, vorbirea de rău sunt caracteristicile celui care nu omoară fizicul dar omoară sufletul (în al doilea rând). Mulți sunt din aceia care nu sunt de acord cu războiul, dar nu au nicio problema să folosească cuvinte care îl rănesc pe aproapele. Poate ai dreptate, dar cu toate acestea cuvintele nu trebuie folosite pentru a-l cafti pe aproapele, doar pentru a demonstra cine-i cel mai tare. Când a fost ultima dată când ai spus cuvinte aproapelui știind (chiar cu scopul) că acestea îl vor dărâma?! Aceea a fost o luptă care nu trebuia s-o ai!
Viața este o luptă în sensul de a fii implicat în lucruri care contează – cred că la aceasta se gândea prietenul care mi-a sugerat titlul de mai sus. Da, în fiecare zi este o bătălie la nivelul minții noastre. Diavolul prin sistemul lumii acesteia vrea să ne conformeze într-un tipar tot mai deformat de prejudecăți, preconcepții și distorsionări ale adevărului. Cineva se luptă pentru mintea ta, nu la întâmplare pocăința înseamnă metanoia, adică schimbarea minții. Acesta este un moment, dar el continuă tot restul vieții. Protejează-ți deci mintea!
Viața mai este o luptă în sensul de a-ți găsi locul și semnificația – chemarea sau abilitățile. Fiecare dintre noi vrem să știm că avem un impact în jurul nostru, de aceea luptă-te pentru un caracter modelat de valorile Împărăției care-ți va pava drumul unei vieți care are direcție și semnificație.
Luptă-te pentru aproapele, dar și pentru cei mai aproape de tine. Ceea ce ai primit de la Domnul, dă mai departe! Nu uita că ceea ce ești se descoperă și se manifestă plenar în comunitatea în care Domnul te-a pus. Caracterul tău s-a format și în modul în care te-ai lăsat modelat de către cei de lângă tine. De aceea, nu te lupta împotriva lor, ci pentru ei. Viața este o luptă. Luptă-te, deci lupta cea bună… care contează!

Leave a comment