PROVERBELE … NOASTRE

beta11092016-pdf-adobe-readerO carte cu proverbe fiecare ar trebui să scrie. O carte cu proverbe fiecare poate scrie, o carte cu proverbe fiecare SCRIE! Ce citim noi în perioada aceasta sunt proverbele LUI Solomon! Nu sunt ale noastre. Putem învăța din ele așa cum și alții ar putea și ar trebui să învețe din ale noastre!
Cartea Proverbelor este singura din Biblie în care versetele se pot înțelege afară din context pentru simplu motiv că cele mai multe dintre ele reprezintă idei – sfaturi valabile așa cum au fost exprimate și independent de versetele anterioare sau cele de după.
Mare parte dintre sfaturi sunt cele date de un tată fiului său și dintre acestea cel mai mult loc se pare că îl ocupă învățături legate de trăirea unei vieți morale. Cred că îi putem da credit lui Solomon și putem înțelege sfaturi în acest domeniu, fiind unul în care el, Solomon, a falimentat. Este ca și cum un tată îi spune fiului lui, vezi că eu am dat-o în bară în domeniul relațiilor cu femeile, tu să ai mare grijă, e foarte periculos, poți aluneca foarte ușor.
O altă zonă de interes pentru Solomon este cea a creșterii copiilor. Și aici Solomon a falimentat crescând un Roboam – un fel de Goe românesc care prin aroganța de care a dat dovadă a poziționat o țară întreagă pe drumul spre dezastru!
Găsim și sfaturi care, astăzi, nu respectă corectitudinea politică, dar aceasta nu le face cu nimic mai puțin valide. Așa este versetul 24 din capitolul 13: Cine cruţă nuiaua, uraşte pe fiul său, dar cine-l iubeşte, îl pedepseşte îndată. Înțelegem de aici că disciplinarea trebuie făcută la momentul potrivit – îndată, atunci ea este necesară și va fi eficientă.
Există și un contrast major în Cartea proverbelor, vezi capitolul 30 scris de Agur care, față de Solomon se declară un om neînțelept, totuși lucrurile pe care el le cere de la Domnul sunt două (doar): Depărtează de la mine neadevărul şi cuvântul mincinos; nu-mi da nici sărăcie, nici bogăţie, dă-mi pâinea care-mi trebuie.
În fine, capitolul 31 poate fi considerat o operă, un tablou extraordinar al unei femei pe care, se pare că Solomon a întâlnit-o prea târziu sau deloc, aceste cuvinte se pare că sunt sfaturile date de mama lui, pe care el a trebuit să le recunoască, mai târziu ca fiind adevărate, dar de care el nu prea a ținut cont!
Care sunt proverbele pe care tu le scrii?
Pe săptămâna viitoare!

Leave a Reply