top of page
Caută

Întâietatea



Întâi septembrie. În general vorbind, ne place numărul unu. Toate sporturile concurează pentru numărul unu. Elevii participă la olimpiade și alte competiții cu gândul că vor fi primii. Firmele se luptă pentru primul loc în căutările pe google, iar YouTube este o competiție (pentru unii) pentru cine este pe primul loc la banii din publicitate. Apoi să nu mai vorbim de națiuni, care în trecut s-au luptat fizic pentru întâietate, iar acum se luptă economic (și uneori mai folosesc și armament). Sigur că această luptă pentru întâietate se dă și într-un mod negativ chiar și în biserică - mulți numără și dau din coate că știe cine-i primul în biserică, cine-i șeful, vorba aceea. Chiar și în sport unii fac lucruri necurate pentru a se afla pe primul loc. Există în lume această competiție după întâietate și ea se va înteți și mai mult - 2 Timotei 3:1-2a.

Dacă tot ne place întâietatea să vedem ce are Cristos de spus despre aceasta. De fapt, El nu numai a vorbit despre subiect, ci a setat standardul Împărăției Lui aici pe pământ: „cel mai mare dintre voi să fie slujitorul vostru” (Matei 23:11). Vrei să fii primul, nicio problemă, fii tu ultimul cu pretențiile. Vrei să fii primul, renunță la dorințele tale pentru a le împlini mai întâi pe ale aproapelui tău. Vrei să fii primul, uită-te mai întâi la foloasele altuia. Acest standard al lui Isus este, cred, cel mai bun și vizibil indicator al inimii noastre. Adică modul în care te raportezi la întâietate arată celorlalți, într-un mod foarte exact, care-i starea inimii tale - adică acele gânduri ascunse pe care nu le cunoaște nimeni.

Acest principiu se regăsește în Legea lui Dumnezeu încă din vremurile poporului Israel. Credeți că este un moft al lui Dumnezeu să le ceară copiilor lui Israel întâietatea din toate? Întâiul născut, primele roade, întâiul și cel mai sănătos animal, dărnicia și zeciuiala etc. Nu este un moft al lui Dumnezeu, ci este standardul care echilibrează o comunitate și o face să crească într-un mod sănătos. Dar mai este ceva, El a stabilit acest standard ca o prefață pentru ceea ce urma să se întâmple peste ani, când chiar El a dat pe Fiul Său, care S-a dat pe Sine. Întâietatea este parte din Dumnezeu, dar nu ca o competiție, ci ca un medicament pentru păcatul omului.

Este întâi septembrie și stăm la Masa Domnului pentru unica dată în această lună. Fie ca bucuria să ne fie ca prima dată, pentru că El S-a dat punându-ne pe noi pe primul loc.


0 comentarii

Comments


bottom of page