top of page
Caută

O întrebare cât o genealogie



Ce frumoși sunt brazii aceia care parcă sfidează gravitația și se înalță, parcă cu voioșie, spre înaltul cerului. O priveliște liniștitoare și plină de pace. Ce ar fi brazii aceia fără rădăcinile care-i susțin pentru a sta în picioare și pentru a fi admirați, dar și pentru a rezista

în mijlocul vremii potrivnice. Este o priveliște care ne învață o lecție profundă… ceea ce se vede are „rădăcini” în ceea ce nu se vede. Sau altfel spus, prezentul are un trecut, copiii au părinți, în același fel în care părinții de azi au fost cândva copii.

Parcă întrebarea lui Boaz, veche de decenii, răsună și azi pentru a ne ajuta să explorăm mai departe: „A cui este tânăra aceasta?” Nu este doar o întrebare simplă despre cunoaștere, deși acesta a fost interesul lui Boaz, ci parcă vrea să scoată la suprafață o genealogie întreagă. Este o întrebare care se va sfârși într-o nuntă, partea romantică a poveștii. Era atunci o lume în care înainte să spui cine ești trebuia să spui a cui ești, pentru că identitatea ta era legată de aceasta. Cu gândirea noastră postmodernă tindem să eliminăm trecutul, rădăcinile și genealogiile - tot ce contează ești tu, aici și acum. Această perspectivă a pătruns atât de adânc în gândirea noastră încât ni se pare de neconceput să nu gândim în acești termeni: eu, acum, aici, e tot ce contează.

Este nevoie să ne curățăm gândirea și să înțelegem că înainte de a fi ceva (cineva), suntem ai cuiva. Iar aceasta nu este doar o curtoazie pentru părinții noștri, ci este un adevăr al primelor ore a vieții noastre. Așa venim și la binecuvântare, la biserică (ca azi), fiind copilul lui… Acesta este un alt motiv pentru care Dumnezeu i-a învățat în vechime să scrie genealogiile - pentru că rădăcinile sunt importante pentru ca bradul să se înalțe.

Contează deci ce fel de genealogie zidești în familia ta. De relația ta cu Domnul, de acțiunile tale, de atitudinile tale se vor lega, într-un fel sau altul, cele ale copiilor tăi și copiii copiilor tăi. Contează cum trăiești azi, nu doar pentru azi, ci pentru ce rădăcini se construiesc cu trecerea anilor. Dacă pe de altă parte te simți ispitit să crezi că nu ai o genealogie cu care să te poți lăuda, adu-ți aminte că atunci când ai venit la Cristos, viața ta și genealogia ta de acum a fost altoită în genealogia Lui, astfel că tu ești copilul lui Dumnezeu pentru că ești al Lui - și asta face toată diferența!


0 comentarii

Comments


bottom of page