top of page
Caută

Abordarea și accentul apostolilor




Ne dorim de multe ori să experimentăm ceea ce a experimentat biserica primară: minunile, izbăvirile, călăuzirea și făcând asta punem aceste lucruri pe un piedestal atât de înalt încât nu mai ajungem la el. Privim lucrurile fie ca imposibil de trăit, fie de neatins în ziua de azi. O diferență majoră cred, între biserica de acum și biserica de atunci (fără să facem comparații) este diferența de abordare și de accentuare a lucrurilor.

Abordarea lor a fost Evanghelia prin accentul pus pe chemarea de a fi martori. Nicăieri nu găsim vreun accent pe altceva decât pe acela de a-I fi martori lui Cristos și a-L propovădui pe El. Nu vedem la apostoli interesul pentru minuni și vindecări, acestea se întâmplau în urma propovăduirii lor. Nu propovăduiau ca să vadă minuni, ci propovăduiau pentru că asta le spusese Isus. Când a venit persecuția s-au împrăștiat, nu s-au apucat să „poruncească” ca diavolul să plece și ei să stea în confort. Au acceptat că vremurile grele fac parte din viața celui care-l mărturisește pe Cristos și Domnul este cu cei ai Lui și în astfel de vremuri. Petru doarme buștean în închisoare, fără niciun pic de grijă pentru viața lui sau a lui Iacov, fratele lui Ioan (despre care nici nu știe - atunci când a ieșit din închisoare - că între timp a fost omorât), îl trezește îngerul lovindu-l în coastă, nu de lumina care a strălucit în temniță. Ieșirea din închisoare se întâmplă pentru Petru ca prin somn, își dă seama unde este și ce se întâmplă abia după ce este ieșit din închisoare. Cât despre cei care se rugau pentru el, nici ei nu realizează minunea care tocmai se întâmplase, parcă nu se rugau pentru asta, ci pentru ca Domnul să fie cu Petru.

O altă diferență majoră între biserica de atunci și biserica de azi este că biserica primară a acceptat greu un adevăr (că Petru ieșise din închisoare) pe când biserica de azi acceptă așa ușor (uneori) orice iese din gura oricui, chiar și erezia, fie ea și subtilă. Învățătura este o parte vitală a vieții bisericii. Dacă aici reușește diavolul să strecoare chiar și doar fracțiuni de minciună atunci cursul ei poate fi afectat pe termen scurt, mediu și lung. De aceea interesul major al apostolilor și a bisericii primare a fost Evanghelia și mărturia Cristosului înviat ca o acțiune care să zidească fundația pentru generațiilor următoare, până la noi. Să continuăm deci pe această fundație urmărind propovăduirea Evangheliei, iar mișcarea apei este responsabilitatea Lui.

0 comentarii

Comments


bottom of page