top of page
Caută

12 Iulie


Iosua 18 - 19, Psalm 149 - 150



 


IOSUA 18

Măsurarea și împărțirea pământului rămas

1Toată adunarea copiilor lui Israel s-a strâns la Silo și au așezat acolo cortul întâlnirii. Țara era supusă înaintea lor. 2Mai rămâneau șapte seminții ale copiilor lui Israel care nu-și primiseră încă partea de moștenire. 3Iosua a zis copiilor lui Israel: „Până când vă veți lenevi să mergeți să luați în stăpânire țara pe care v-a dat-o Domnul Dumnezeul părinților voștri? 4Alegeți trei bărbați de fiecare seminție și-i voi porni. Să se scoale, să străbată țara, să facă un plan în vederea împărțelii și să se întoarcă la mine. 5S-o împartă în șapte; Iuda să rămână în hotarele lui la miazăzi și casa lui Iosif să rămână în hotarele ei la miazănoapte. 6Voi dar să faceți un plan al țării împărțite în șapte și să mi-l aduceți aici. Voi arunca sorțul pentru voi înaintea Domnului Dumnezeului nostru. 7Dar leviții să nu aibă parte în mijlocul vostru, căci moștenirea lor este preoția Domnului, și Gad, Ruben și jumătate din seminția lui Manase și-au primit moștenirea pe care le-a dat-o Moise, robul Domnului, de cealaltă parte a Iordanului, la răsărit.” 8Când s-au sculat bărbații și au pornit să facă planul țării, Iosua le-a dat porunca aceasta: „Duceți-vă, străbateți țara, faceți-mi un plan și întoarceți-vă la mine, apoi eu voi arunca pentru voi sorțul înaintea Domnului, la Silo.” 9Bărbații aceștia au plecat, au străbătut țara și au făcut planul după cetăți, într-o carte, împărțind-o în șapte, și s-au întors la Iosua, în tabără la Silo. 10Iosua a aruncat înaintea Domnului sorți pentru ei la Silo și a împărțit țara între copiii lui Israel, dând fiecăruia partea lui.

Partea lui Beniamin

11Sorțul a căzut pe seminția fiilor lui Beniamin, după familiile lor, și partea care le-a căzut prin sorți își avea hotarele între fiii lui Iuda și fiii lui Iosif. 12Înspre miazănoapte, hotarul lor pornea de la Iordan. Suia pe la miazănoapte de Ierihon, se ridica în munte spre apus și ieșea în pustia Bet-Aven. 13De acolo trecea prin Luz, la miazăzi de Luz, adică Betel, și se cobora la Atarot-Adar, peste muntele care este la miazăzi de Bet-Horonul de jos. 14Înspre apus, hotarul mergea și se întorcea pe la miazăzi de muntele care este în fața Bet-Horonului; mergea spre miazăzi și ieșea la Chiriat-Baal, care este Chiriat-Iearim, cetatea fiilor lui Iuda. Aceasta era partea de apus. 15Partea de miazăzi începea de la capătul Chiriat-Iearimului. Hotarul mergea spre apus până la izvorul apelor Neftoahului. 16Se cobora pe la capătul muntelui care este în fața văii Ben-Hinom, în valea refaimiților, la miazănoapte. Se cobora prin valea Hinom, pe partea de miazăzi a iebusiților, până la En-Roguel. 17Se îndrepta spre miazănoapte la En-Șemeș, apoi la Ghelilot, care este în fața suișului Adumim, și se cobora pe la piatra lui Bohan, fiul lui Ruben. 18Trecea pe partea de miazănoapte în fața Arabei, se cobora pe la Araba, 19mergea înainte pe partea de miazănoapte de Bet-Hogla și ieșea la sânul de miazănoapte al Mării Sărate, spre îmbucătura Iordanului la miazăzi. Acesta era hotarul de miazăzi. 20Înspre răsărit, hotarul îl făcea Iordanul. Aceasta a fost moștenirea fiilor lui Beniamin, după familiile lor, cu hotarele ei de jur împrejur. 21Cetățile seminției fiilor lui Beniamin, după familiile lor, erau: Ierihon, Bet-Hogla, Emec-Chețiț, 22Bet-Araba, Țemaraim, Betel, 23Avim, Para, Ofra, 24Chefar-Amonai, Ofni și Gheba; douăsprezece cetăți și satele lor. 25Gabaon, Rama, Beerot, 26Mițpe, Chefira, Moța, 27Rechem, Iirpeel, Tareala, 28Țela, Elef, Iebus, adică Ierusalimul, Ghibeat și Chiriat; paisprezece cetăți și satele lor. Aceasta a fost moștenirea fiilor lui Beniamin, după familiile lor.


IOSUA 19

Partea lui Simeon

1A doua parte a căzut prin sorți lui Simeon, seminției fiilor lui Simeon, după familiile lor. Moștenirea lor era în mijlocul moștenirii fiilor lui Iuda. 2Ei au avut în moștenirea lor: Beer-Șeba, Șeba, Molada, 3Hațar-Șual, Bala, Ațem, 4Eltolad, Betul, Horma, 5Țiclag, Bet-Marcabot, Hațar-Susa, 6Bet-Lebaot și Șaruhen; treisprezece cetăți și satele lor; 7Ain, Rimon, Eter și Așan; patru cetăți și satele lor 8și toate satele din împrejurimile acestor cetăți până la Baalat-Beer, care este Ramatul de miazăzi. Aceasta a fost moștenirea seminției fiilor lui Simeon, după familiile lor. 9Moștenirea fiilor lui Simeon a fost luată din partea de moștenire a fiilor lui Iuda, căci partea fiilor lui Iuda era prea mare pentru ei și, de aceea, fiii lui Simeon și-au primit pe a lor în mijlocul moștenirii lor.

Partea lui Zabulon

10A treia parte a căzut prin sorți fiilor lui Zabulon după familiile lor. 11Hotarul moștenirii lor se întindea până la Sarid. La apus, se suia spre Mareala și atingea Dabeșet, apoi pârâul care curge înaintea Iocneamului. 12Din Sarid se întorcea spre răsărit, spre răsăritul soarelui, până la hotarul Chislot-Taborului, mergea înainte la Dabrat și suia la Iafia. 13De acolo trecea la răsărit prin Ghita-Hefer, prin Ita-Cațin, mergea la Rimon și se întorcea până la Nea. 14Se întorcea apoi înspre miazănoapte, spre Hanaton, și ieșea la valea Iiftah-El. 15Cuprindea: Catat, Nahalal, Șimron, Iideala, Betleem; douăsprezece cetăți și satele lor. 16Aceasta a fost moștenirea fiilor lui Zabulon, după familiile lor, cetățile acestea și satele lor.

Partea lui Isahar

17A patra parte a căzut prin sorți lui Isahar, fiilor lui Isahar, după familiile lor. 18Hotarul lor trecea prin Izreel, Chesulot, Sunem, 19Hafaraim, Șion, Anaharat, 20Rabit, Chișion, Abeț, 21Remet, En-Ganim, En-Hada și Bet-Pațeț; 22atingea Taborul, Șahațima, Bet-Șemeș și ieșea la Iordan; șaisprezece cetăți și satele lor. 23Aceasta a fost moștenirea seminției fiilor lui Isahar, după familiile lor, cetățile acestea și satele lor.

Partea lui Așer

24A cincea parte a căzut prin sorți seminției fiilor lui Așer, după familiile lor. 25Hotarul lor trecea prin Helcat, Hali, Beten, Acșaf, 26Alamelec, Amead și Mișeal; atingea, spre apus, Carmelul și Șihor-Libnat, 27apoi se întorcea înspre răsărit la Bet-Dagon, se atingea de Zabulon și de valea Iiftah-El la miazănoapte de Bet-Emec și Neiel și se întindea spre Cabul, la stânga, 28și spre Ebron, Rehob, Hamon și Cana, până la Sidonul cel mare. 29Se întorcea apoi spre Rama până la cetatea cea tare a Tirului și spre Hosa și ieșea la mare prin ținutul Aczib. 30Cuprindea: Uma, Afec și Rehob; douăzeci și două de cetăți și satele lor. 31Aceasta a fost moștenirea seminției fiilor lui Așer, după familiile lor, cetățile acestea și satele lor.

Partea lui Neftali

32A șasea parte a căzut prin sorți fiilor lui Neftali, după familiile lor. 33Hotarul lor se întindea de la Helef, de la Alon, prin Țaananim, Adami-Necheb și Iabneel, până la Lacum, și ieșea la Iordan. 34Se întorcea spre apus la Aznot-Tabor și, de acolo, mergea înainte la Hucoc; se atingea de Zabulon înspre miazăzi, de Așer înspre apus și de Iuda; înspre răsărit era Iordanul. 35Cetățile tari erau: Țidim, Țer, Hamat, Racat, Chineret, 36Adama, Rama, Hațor, 37Chedeș, Edrei, En-Hațor, 38Iireon, Migdal-El, Horem, Bet-Anat și Bet-Șemeș; nouăsprezece cetăți și satele lor. 39Aceasta a fost moștenirea seminției fiilor lui Neftali, după familiile lor, cetățile acestea și satele lor.

Partea lui Dan

40A șaptea parte a căzut prin sorți seminției fiilor lui Dan, după familiile lor. 41Hotarul moștenirii lor era Țorea, Eștaol, Ir-Șemeș, 42Șaalabin, Aialon, Iitla, 43Elon, Timnata, Ecron, 44Elteche, Ghibeton, Baalat, 45Iehud, Bene-Berac, Gat-Rimon, 46Me-Iarcon și Racon, cu hotarul care este față în față cu Iafo. 47Ținutul fiilor lui Dan se întindea și în afară de acestea. Fiii lui Dan s-au suit și s-au luptat împotriva lui Leșem; au pus mâna pe el și l-au trecut prin ascuțișul sabiei; au pus stăpânire pe el, s-au așezat în el și l-au numit Dan, după numele tatălui lor Dan. 48Aceasta a fost moștenirea seminției fiilor lui Dan, după familiile lor, cetățile acestea și satele lor.

Partea lui Iosua

49După ce au isprăvit de împărțit țara după hotarele ei, copiii lui Israel au dat lui Iosua, fiul lui Nun, o moștenire în mijlocul lor. 50După porunca Domnului, i-au dat cetatea pe care o cerea el: Timnat-Serah, în muntele lui Efraim. El a zidit cetatea din nou și și-a așezat locuința acolo. 51Acestea sunt moștenirile pe care le-au împărțit preotul Eleazar, Iosua, fiul lui Nun, și căpeteniile de familie ale semințiilor copiilor lui Israel, prin sorți înaintea Domnului, la Silo, la ușa cortului întâlnirii. Astfel au isprăvit ei împărțirea țării.


PSALMUL 149

1Lăudați pe Domnul!

Cântați Domnului o cântare nouă,

cântați laudele Lui în adunarea credincioșilor Lui!

2Să se bucure Israel de Cel ce l-a făcut,

să se veselească fiii Sionului de Împăratul lor!

3Să laude Numele Lui cu jocuri,

să-L laude cu toba și cu harpa!

4Căci Domnul are plăcere de poporul Său

și slăvește pe cei nenorociți mântuindu-i.

5Să salte de bucurie credincioșii Lui îmbrăcați în slavă,

să scoată strigăte de bucurie în așternutul lor!

6Laudele lui Dumnezeu să fie în gura lor

și sabia cu două tăișuri, în mâna lor,

7ca să facă răzbunare asupra neamurilor

și să pedepsească popoarele;

8să lege pe împărații lor cu lanțuri

și pe mai-marii lor cu obezi de fier,

9ca să aducă la îndeplinire împotriva lor judecata scrisă!

Aceasta este o cinste pentru toți credincioșii Lui.

Lăudați pe Domnul!


PSALMUL 150

1Lăudați pe Domnul!

Lăudați pe Dumnezeu în Locașul Lui cel Sfânt,

lăudați-L în întinderea cerului, unde se arată puterea Lui!

2Lăudați-L pentru isprăvile Lui cele mari,

lăudați-L după mărimea Lui nemărginită!

3Lăudați-L cu sunet de trâmbiță,

lăudați-L cu alăuta și harpa!

4Lăudați-L cu timpane și cu jocuri,

lăudați-L cântând cu instrumente cu coarde și cu cavalul!

5Lăudați-L cu chimvale sunătoare,

lăudați-L cu chimvale zăngănitoare!

6Tot ce are suflare să laude pe Domnul!

Lăudați pe Domnul!

0 comentarii
bottom of page