MAI MULT DECÂT GENEALOGII!

Nu știu câți, dintre cei care citesc Biblia în mod sistematic și disciplinat, atunci când ajung la cărțile Cronicilor și sunt în fața capitolelor care nu sunt altceva decât înșiruiri de nume, citesc chiar fiecare nume cu atenție. Recunosc că și de data aceasta am avut tendința de citi “în diagonală” aceste pasaje. Chiar și așa, parcurgerea lor îți creează  o anumită stare. Sigur că se poate intra în detalii în studierea chiar și a acestor pasaje. În măsura în care am căuta sensul fiecărui nume, însemnătatea lui, am ajunge la niște dezvăluiri mai mult decât interesante. Ce ar fi dacă, de fiecare dată când citim despre Iuda, de exemplu, l-am înlocui cu laudă – acesta fiind înțelesul lui?! Am vedea cât de bine și de frumos se potrivește de cele mai multe ori, tot așa cum, ar trebui să recunoaștem că nu totdeauna Iuda – cel de-al patrulea fiu al lui Iacov își onorează numele.

De fapt aceasta ar fi o impresie importantă pe care ne-o lasă citirea genealogiilor. Numele acelor oameni au legătură cu identitatea lor. Tot așa, noi, fiind înfiați în familia lui Dumnezeu, prin Jertfa lui Cristos, am primit un nume nou, acela de fii și fiice ale Dumnezeului celui Prea înalt. În ce măsură trăirea noastră onorează acest nume? Întrebare importantă, nu trece ușor peste ea! O vei mai auzi-o!

Încă ceva, fiind în fața acestor înșiruiri de nume, am avut imaginea derulării istoriei, a generațiilor. Un fel de defilare a fiecărei generații, una după alta. Din perspectiva lui Dumnezeu, la scara eternității, atât ține viața unui om, a unei generații, chiar: cât îi pronunțăm noi numele!

Mai e ceva: nu am întâlnit oameni buni în generații care au început de la oameni răi (ex. generația lui Ham, Canaan, Nimrod, Esau,…) și acestor generații Biblia le rezervă spațiu mai puțin. În schimb am văzut oameni răi care s-au infiltrat în generații de oameni buni! Nu-I așa că-I interesant? Poți să fii rău într-o generație bună! Poți să ai părinți buni și tu să fii rău. Să avem grijă, însă: ca părinți, fiecare dintre noi se postează în capul unor noi generații, acelea care vin după noi. Să avem grijă, să fim responsabili, să fim inițiatorii unor generații de oameni buni, corecți și, mai ales, ascultători de Dumnezeu, sfinți și răscumpărați!

Întradevăr: URIAȘĂ RESPONSABILITATE!

Leave a Reply