Skip to content Skip to footer

Se discută tot mai mult în această eră tehnologică în care suntem despre metodele cele mai bune de a asimila lucruri, de a învăța. De când am început să conștientizez lucrurile (cât de cât) am tot auzit de eficientizarea sistemului de învățământ de la noi din țară. Fiecare ministru venea cu propria versiune și toți susțineau că metoda lui e cea mai bună. Dar dincolo de sincopele sistemelor noastre românești, că nu despre asta e vorba aici, se pune problema cum învățăm lucrurile care au un singur mod de învățare și pe care nu vrem să le învățăm. Sigur că atunci când eram la școală anumite ore treceau greu, dar față de lucrurile cu adevărat grele în viață, acestea erau doar mofturi.
Cum învățăm să ne dezlipim de lucrurile și oamenii de care ne-am alipit? Aceasta nu este o întrebare care a frământat doar generația noastră. Nu suntem singurii care se pare ne-am confruntat cu necesitatea unei astfel de lecții. O lecție pe care n-am vrea s-o învățăm! În primul rând este normal să ne alipim. Suntem persoane relaționale și face parte din modul în care societatea stă în picioare și merge mai departe, la fel cum și procesul de dezlipire care apare la un moment dat face parte tot din lucrurile care ne ajută să mergem înainte.
Oare nu era o altă rută pentru poporul Israel la ieșirea lor din Egipt, numai dând față cu Marea Roșie? Dacă ne uităm pe hartă putea fi și o altă rută, dar se pare că ruta aleasă de Dumnezeu era nu numai cea mai bună, dar era și necesară pentru nevoia dezlipirii pe care trebuiau să o învețe. Dar procesul de învățare e dificil, nu doar pentru că există o singură cale prin care se poate învăța, dar și datorită procesului dezlipirii în sine.
Necesitatea acestei lecții care ne este greu s-o învățăm are de-a face cu testarea dependenței inimii noastre de Cel care este mai presus de noi, care ne-a creat și nu de cineva similar nouă. Adevărul este că așa suntem conectați în interdependență unii de alții, dar în totală dependență de Cel care ne-a creat. Și atunci când interdependența suferă modificări trebuie să ne aducem aminte că în final depindem de El cu viața noastră firavă și șubredă. Să fim deci oameni înțelepți care-și construiesc interdependențe, dar care depind în totalitate de Creator, pentru că, în final, modul în care învățăm această lecție care are o singură cale și-i o cale dificilă Îi va aduce onoare Celui care ne ia în brațe atunci când învățăm această lecție.

Leave a comment