IOV – DIN NOU, IOV!

By August 22, 2016 Articole, Editoriale No Comments

Beta21082016.pdf - Adobe Reader

Având acest program de citire anuală a întregii Biblii, mereu revenim asupra acelorași cărți din Biblie pe care le citim. Mi se pare, însă, că e mai mult decât o revenire asupra acelorași teme, idei, evenimente, în special în ceea ce privește cartea lui Iov. Este o revenire asupra unei probleme atât de întâlnite în viața omului, dar și atât de grea – problema suferinței.
Nu poți citi cartea lui Iov fără a încerca, măcar, cât de cât să te identifici cu el, cu suferința lui. Această stare este favorizată și de faptul că poate noi, fiecare, când citim, suntem într-o măsură oarecare în suferință. Poate nu de aceeași intensitate ca a lui Iov, dar, până la urmă aceasta este măsurată de cel în cauză. Vorba aceea, nu e durere mai mare ca durerea mea,… pentru fiecare, suferința lui este cea mai mare. Noi, ca oameni, avem obiceiul să facem clasamente! Ne dăm cu părerea, inclusiv în ceea ce privește suferința. Avem tendința să facem afirmații privitoare la suferința unui sau altuia. În general suferința lui Iov o punem printre primele ca intensitate. Într-adevăr, suferința lui Iov a fost grea în primul rând prin ilogica și absurdul ei. Când nu înțelegi ceva, totul devine mai greu și mai încurcat. De aceea, poate, oamenii, în timp ce trec prin suferință se întreabă: de ce?
Apoi, suferința lui Iov a fost cea mai grea suferință omenească pentru că a avut loc înainte de Jertfa lui Cristos. Cristos prin suferința Lui a surclasat orice suferință omenească! Mai mult, odată cu suferința Lui, capătă sens suferințele noastre! Da, suferința omenească devine ușoară, suportabilă și de înțeles, în lumina Suferinței lui Cristos. După Jertfa lui Cristos care este suferința absolută pentru că este suferința lui Dumnezeu, suferința omului este relativă. Așa se face că primii creștini puteau merge cântând în arene, așa se face că astăzi biserica își numără în continuare martirii, fără să strige în gura mare! Nu vedeți? „Suferă” câte-o minoritate oarecare, minusculă și urlă mass-media toată, suferă biserica, sunt martirizați creștini și toată lumea tace! De ce? Pentru că suferința poate căpăta sens doar în lumina Crucii lui Cristos. Vedeți, Iov a suferit și a văzut Ziua lui Cristos, a văzut suferința Lui, noi suferim după ce am văzut Jertfa lui Cristos!
Asta schimbă totul deoarece suferința lui Cristos schimbă perspectiva!
Pe săptămâna viitoare.

Leave a Reply