ÎNTRE UNGERE ȘI ÎMPĂRĂȚIE!

regele DavidAtât Saul cât și David au primit ungerea de a fi împărați, de la Samuel. Constatăm că între momentul ungerii și cel al împărăției există, la ambii, o diferență în timp. Adică, ungerea de a fi împărat, devine efectivă după mai mult timp. La Saul, după o luptă câștigată împotriva amoniților, iar în cazul lui David, el devine rege după o bună perioadă de timp în care îl slujește pe Saul apoi trebuie să fugă de el, altă perioadă în care se ascunde la străini încât te întrebi dacă nu cumva David o fi uitat că a primit ungerea de a fi rege. Poate că de aceea are el nevoie de trei ungeri înainte ca să domnească efectiv peste tot Israelul.

Mai observăm un lucru important: Saul primește ungerea, iar aceasta este efectivă atât timp cât el rămâne, ca atitudine, în starea în care era când a primit-o, adică smerit, umil și ascultător (de Samuel). Când i se urcă la cap ideea că e rege, se duce și împărăția. Nu așa a fost cu David. Ungerea pe care o primește el este însoțită de un legământ pe care Dumnezeu îl face cu el. Acest fapt face toată diferența pentru că ungerea lui nu rămâne sau pleacă pe baza performanțelor lui, ci totul se raportează la legământ.

Cred că deja câteva lecții le-am înțeles din observațiile de mai sus.

Ca să ajungem să funcționăm în plenitudinea ungerii primite, a darurilor și chemării pe care Dumnezeu le are pentru noi, mai întâi trebuie să ne dăm examenul credincioșiei în lucrurile mărunte.

Și noi operăm pe baza unei relații de legământ cu Dumnezeu, aceasta ar trebui să contribuie la responsabilizarea noastră maximă în a rămâne cu atitudini de smerenie și umilință, împlinindu-ne scopul pe care Dumnezeu îl are cu noi, pentru slava Lui! Am putea concluziona așa: de la ungere spre împărăție prin smerenie și credincioșie!

Pe săptămâna viitoare!

Leave a Reply