Skip to content Skip to footer

Cu toții am fost copii odată! La fel cum o singură dată suntem adulți, iar relația dintre aceste două perioade este că avem o singură oportunitate să creștem bine, la fel cum avem o singură oportunitate să facem lucrurile bine. Copiii vor crește bine dacă adulții își vor înțelege rolul și vor acționa bine. Copiii au o singură fereastră de oportunitate pentru ca viața lor să urmeze cursul normal stabilit de Dumnezeu, iar adulții au un rol major, uneori decisiv pentru ca această fereastră de oportunitate să nu fie irosită. Acest lucru este valabil pentru relația părinte-copil, relațiile din cadrul Școlii duminicale, relațiile de mentorare între mentor și ucenic sau între ucenicul lui Cristos și convertit.
Copiii sunt acele săgeți care așteaptă să fie îndreptate spre direcția corectă și apoi lansate. Ei nu se pot lansa singuri, nici nu pot descoperi direcția singuri – asta pentru că pur și simplu așa a ordonat Dumnezeu lucrurile. Copiii trebuie modelați, corectați și disciplinați – aceasta este o responsabilitate (înțelegerea rolului) și o obligație (pentru ca ținta să fie atinsă). Toate învățăturile „moderne” (de pe bloguri și rețelele sociale) îl lasă efectiv pe copil „cu ochii-n soare” să se descopere singur, să-și găsească calea singur, să se „lanseze” singuri. Unde ați văzut o săgeată să se autopropulseze singură?
De ce acest subiect? În primul rând pentru că azi este un nou început la Școala duminicală cu copiii. Începem cu o sărbătoare a tuturor copiilor. Toți copiii în același loc pentru celebrarea lui Cristos în mijlocul nostru având o temă potrivită: Cu Domnul înainte! Pentru că în acest nou an, Cristos vrem să fie înălțat și El să meargă înaintea noastră. Avem multe săgeți de îndreptat și lansat în direcția bună. Cu toate acestea nu așteptați de la învățători să facă ceea ce nu pot face și ce nu sunt chemați să facă. Ei au rolul lor și chemarea lor, dar rolul principal îl are părintele în viața acestei săgeți care este copilul dvs.
În al doilea rând să nu uităm că acest conflict dintre valorile lui Dumnezeu transmise prin Cuvânt vor fi întotdeauna, dar întotdeauna în conflict cu sistemul de valori al lumii acesteia. Am citit chiar săptămâna aceasta despre această tensiune și despre consecințe: „… dar pentru că nu sunteți din lume și pentru că Eu v-am ales din mijlocul lumii, de aceea vă urăște lumea” (Ioan 15:19b). Suntem în lumea aceasta, dar trăim după un set de valori diferite. Aceasta nu trebuie să ne îngrijoreze, ci să ne dea curaj să țintim aceste săgeți, care sunt copiii noștri (de trup sau spirituali) ca să-și atingă ținta: cu Cristos în slavă!

Leave a comment