EZECHIA – REFORMATORUL!

By August 1, 2016 Articole, Editoriale No Comments

Beta31072016.pdf - Adobe ReaderEZECHIA – REFORMATORUL!

Ezechia a ajuns împărat în Iuda la 25 de ani și domnește 29 de ani la Ierusalim. Vine într-o perioadă de apostazie când împărații de dinaintea lui nu fuseseră exemple bune de urmat. Ultimii aproximativ 40 de ani fuseseră ani de apostazie. Începuse cu Ozia, străbunicul lui Ezechia care, pe finalul domniei lui, de altfel, o domnie de succes în care el făcuse ce era bine, și-a impus voința de a aduce el jertfă și nu Marele Preot. Ca urmare, fiul lui – următorul împărat nu va mai intra în temple, iar în timpul lui Ahaz încep problemele, acesta fiind unul dintre cei mai răi împărați din Iuda. El a mers până acolo încât a închis ușile Casei Domnului. Trecuseră, deci, vreo 40 de ani de la Ozia, poporul se depărtase de Dumnezeu, în aceste condiții vine pe tron, Ezechia.
Reformele lui Ezechia sunt administrate ca la manual: încep cu reforme spirituale: deschide ușile Templului, cheamă leviții la slujire după ce în prealabil trebuiau să se sfințească, își mărturisește public păcatele lui și ale poporului, face curățirea țării de idoli, reinstaurează dărnicia poporului, reinstaurează Paștele. Era aproape imposibil să nu vină și încercările. La început au venit din exterior prin Sanherib. Ezechia face ce știe mai bine – se duce în rugăciune înaintea lui Dumnezeu și rămâne biruitor. Dacă totul s-ar fi terminat aici, Ezechia ar fi rămas în istorie nu doar un mare reformator, dar un om care a ajuns cu bine la capăt. Nu a fost așa pentru că au venit încercările din interior, adică încercări la nivel personal. Este bolnav, se roagă Domnului, este vindecat, va mai trăi 15 ani de zile în care, pe final falimentează spiritual prin aroganță. Iată cum, din neveghere, printr-un act de mândrie – omenește putând fi jutificată – Ezechia își periclitează moștenirea pe care o va lăsa fiului său – Manase- care va veni după el și care va fi, într-adevăr, cel mai rău împărat din istoria Regatului de sud – Iuda.
Să nu uităm, ci să învățăm lecția: întotdeauna, după perioade de victorie, după succes, va veni și testul. Poate chiar Dumnezeu ne va încerca sau va îngădui să fim testați, în primul rând ca să ne dăm noi seama cine suntem și, desigur, ca să fim șlefuiți, echipați pentru noi bătălii.
Atenție: victoria în sine nu ne șlefuiește caracterul, testul ce urmează victoriei – da!
Pe săptămâna viitoare.

Leave a Reply