Este totul desertaciune?

By September 20, 2016 Articole, Editoriale No Comments

Cuvantul de ordine al cartii Eclesiastul este desertaciune! Il gasim de aproape 40 de ori mentionat in carte (depinde de traducerea folosita). Daca autorul este Solomon, asa cum, de fapt, este cel mai probabil, stiind cine a fost, cat de bogat si de intelept, este cu atat mai mult justificat sa ne aplecam asupra celor spuse de el, declaratiile lui fiind cel putin enigmatice si paradoxale daca nu chiar tulburatoare! Este justificat sa te intrebi, oare chiar asa sa fie? Totul desertaciune? Cuvantul inseamna vapori, ceva ce zboara, enigmatic, paradoxal. De fapt, autorul face o deconstructie reusita a tuturor mijloacelor prin care omul vrea sa-si gaseasca importanta si scop in viata: cariera, bogatii, placeri si faima. Orice incercare a omului de a-si gasi implinirea in viata fara Dumnezeu este sortita esecului, este desertaciune! De exemplu, cariera, bogatiile produc stres, imbatranim si nici macar nu avem nici o siguranta ca lasandu-le cuiva se vor bucura de ele, ii vor ajuta sau dimpotriva! La fel e cu placerile si faima. Dupa fiecare “Duminica” urmeaza “Luni”!

Ce-i de facut atunci? Autorul sugereaza cateva raspunsuri: aplecare asupra relatiilor, a familiei, prieteniilor, dar tot el atentioneaza si acestea pot produce dezamagiri!

Totusi ce mai e de facut? Concluzia cartii se pare ca aduce un raspuns potrivit: “Sa ascultam, dar, incheierea tuturor invataturilor: Teme-te de Dumnezeu si pazeste poruncile Lui. Aceasta este datoria oricarui om. Caci Dumnezeu va aduce orice fapta la judecata si judecata aceasta se va face cu privire la tot ce este ascuns, fie bine, fie rau.” (12:13-14)

Asta este! In final, judecata lui Dumnezeu va face dreptate, va face deosebire, va deslusi orice enigma, orice paradox va fi lamurit. Pana atunci, doua lucruri sunt vitale: frica, respectul, reverenta fata de Domnul si ascultarea de El si Cuvantul Sau. Fara acest final, cartea Eclesiastului ne-ar fi lasat cu multe intrebari si non-sensuri. Prin aceasta concluzie magistrala, dintr-o data se face lumina!

Pe saptamana viitoare!

Leave a Reply