Skip to content Skip to footer

Ce poți face cu un grilaj stradal care are funcțiunea de a colecta apa și care s-a înfundat de tot?! Pe scurt, nimic! El încă e acolo la locul lui, dar fără funcționalitatea pentru care a fost pus în locul în care este. Stai liniștit că este cine să colecteze apa, dacă vine vreo ploaie torențială, doar că dacă vine, acest colector nu numai că nu-și face treaba, dar și adună o baltă în jurul lui.
Unii se miră când citesc modul dur și direct în care Isus vorbea cu fariseii și despre ei, dar dacă ar fi să-i asemănăm cu ceva din zilele noastre, am putea ușor să le atribuim imaginea de mai sus, a unui capac colector înfundat care nu-și mai împlinește funcțiunea pentru care era acolo. Fariseii cunoșteau Legea, erau familiară cu ea și mai mult erau chemați să-i învețe și pe ceilalți această Lege. Doar că în acest proces și cu trecerea anilor, probabil datorită familiarității, Legea a încetat să mai aibă efect (pe care ei îl cereau oamenilor) și asupra propriilor lor vieți. Astfel deveniseră niște morminte văruite care arătau bine pe dinafară, dar în interior erau fără viață spirituală.
Modul în care Isus s-a raportat la farisei este de altfel și părerea lui față de forma fără conținut. Dacă te întrebi ce părere are Domnul față de un creștinism superficial și neroditor uită-te la modul în care a vorbit fariseilor. Dacă te întrebi dacă-i place Domnului o viață împărțită și îndoielnică, uită-te de câte ori i-a apostrofat pe farisei. În momentul în care creștinismul meu a ajuns doar o formă fără să mai văd o transformare reală pe care o face doar Duhul Domnului este timpul să mă îngrijorez că voi ajunge un grilaj colector înfundat. În momentul în care sunt mulțumit cu o formă de evlavie, de închinare, de rugăciune, de părtășie, dar nu mai experimentez reînnoirea adusă de Duhul, sunt în pericol. În momentul în care te mulțumești cu starea spirituală actuală, fără a te interesa să crești mai departe, fără a căuta să faci la rândul tău ucenici acestea pot fi semnele stării în care ajunseseră fariseii.
Încoronarea Regelui Charles al III-a oricât de istorică și frumoasă ar fi fost, chiar cu multă simbolistică, a fost din păcate și o manifestarea a formei fără conținut dacă ne uităm doar la primirea inelului care reprezenta legământul regelui cu Dumnezeu – simbolistică extraordinară – dar fără vreo însemnătatea din moment ce posesorul coroanei regale pământești promovează principii și valori care vin în contradicție cu Cel cu care se presupune că este în legământ.

Leave a comment