Skip to content Skip to footer

De multe ori m-am întrebat ce-aș mai putea învăța din povestirea cu „David și Goliat”. Nu spun asta cu mândrie și aroganță, ci doar din prisma faptului că a fost (și este) cel mai dezbătut pasaj din Biblie și există multe lucruri ce trebuiesc învățate. Cu toate acestea, se dovedește încă o dată ce valoroasă și divină este această Cartea – Biblia, și cum în ea găsim învățătură mereu proaspătă pentru suflet și actuală pentru vremurile în care ne aflăm.

Trăim și noi, azi, vremuri asemănătoare celor din Israel de acum câteva mii de ani, când, de pe „munte”, când totul parcă mergea bine, privim cu încremeneală ridicarea acestui „Goliat”. Iată că ne „paralizează” simțurile de ceva vreme, la fel cum Goliat băga groaza în copiii lui Israel cu înfățișarea lui și cu vorbele lui. Poporul Israel era îngrozit și paralizat de frică. Mulți oameni în frunte cu noi, pocăiții, suntem în aceeași stare în care erau și copiii lui Israel – speriați și încremeniți – cu frici și îndoieli – cu întrebări și fără răspunsuri. Dacă israeliți se simțeau nepregătiți datorită armelor slabe pe care le aveau, la fel de nepregătiți ne simțim și noi în fața bacteriilor de tot felul, pe cât de mici sunt, pe atât de obraznice. Soluția nu este să ne umplem capul cu tot felul de informații (fie ele știri sau mesaje ciudate de pe whatsup), ci soluția este să căpătăm perspectiva corectă.

„Goliat-ul” nostru în aceste vremuri nu este altceva decât frica. Lucrul care trebuie biruit este frica. Trebuie să recunoaștem că ne este frică de luptă, ne este frică să ne asumăm riscuri, ne este frică să trecem prin lucruri dificile. Dar trebuie să înțelegem că la fel ca atunci, lupta cu frica nu se câștigă cu armele făurite de mâna omenească, de mintea noastră și de logica noastră. Lupta cu frica se câștigă – așa cum i-a învățat Isus pe ucenici – „acest soi… numai cu post și rugăciune”. Praștia lui David era în totală discrepanță cu problema ce trebuia să o rezolve – asta ar trebui să ne dea ceva de gândit asupra felului în care se câștigă lupta cu frica. Bătălia nu e la nivelul statutului social, a proprietăților și bunurilor deținute, nici asupra capacității mentale și logice, lupta cu frica are o singură rezolvare: ascultare de Cuvânt, în ciuda a ceea ce simt, credință în Isus în ciuda evidențelor. Tot ceea ce trebuie noi să facem este să punem pietricica în praștie și s-o azvârlim. Mai departe e treaba Lui!

Leave a comment