Oare ne cunoaștem noi „vremea”?
Înțelepciunea lui Dumnezeu care a impregnat mintea lui Solomon ne spune că există o vreme pentru fiecare lucru. Astfel dar, cunoaștem noi vremea în care suntem? Este ușor, prea ușor și identificăm vremea mâncatului, vremea bucuriei, vremea săditului și a udatului, vremea anotimpurilor etc. Dar oare putem identifica corect și când este vremea vorbitului sau a tăcutului. Dar ce ziceți de un subiect sensibil din zilele noastre: este vremea războiului??? (până la urmă indiferent ce credem, el durează de peste un an de zile).
Vedem acest aspect și în istoria poporului Israel. Faptul că dintre oamenii de bază ai lui David, copiii lui Isahar se ocupau cu cunoașterea vremurilor. Aceștia nu numai că aveau însărcinarea să cunoască anotimpurile și schimbările naturale din natură, dar ei cunoșteau și vremurile spirituale și chiar politice. Erau cei care funcționau ca și ceas și calendar pentru poporul Israel, pentru că până la urmă ceasul nu era doar o chestiune de zi și noapte pentru Israel, ci era mai ales o chestiune spirituală de a cunoaște sărbătorile Domnului.
Acum, noi nu mai trebuie să ne uităm la stele ca să cunoaștem timpul și anotimpul, astfel că ar trebui să ne fie mai ușor să ne concentrăm pe lucrurile importante, pe a cunoaște vremurile spirituale în care trăim. De fapt, atât pentru ei atunci, cât și pentru noi azi a cunoaște vremurile, a cunoaște timpul, are cel puțin la fel de multă valoare spirituală, cât are valoarea de a măsura ziua și noaptea. Probabil aici este răspunsul a ce înseamnă cunoașterea vremurilor: ceea ce ne provoacă atât înțeleptul Solomon, cât și oamenii de bază ai lui David!
A cunoaște vremurile în care trăiești înseamnă a privi timpul ca pe un dar din partea lui Dumnezeu. Înseamnă a înțelege că timpul trebuie prețuit și administrat, nu trebuie să ne facem stăpâni pe el. Astfel sunt tot mai convins că expresia: „își dau din timpul meu” nu este tocmai corectă. Ce dăm altora? Ceva ce nu avem? Una e să primești ceva spre administrare și alta e să primești ceva spre a deține! A cunoaște vremurile înseamnă a înțelege lucrurile din perspectiva aceasta: vom da socoteală de modul în care am administrat timpul. Mai departe, modul în care am administrat timpul vorbește despre modul în care ne raportăm la Cel care a creat timpul și ne-a dat privilegiul să-l administrăm.
Sfatul înțeleptului are de-a face cu poziționarea noastră corectă față de ciclicitatea în care timpul se desfășoară pentru ca administrarea lui să nu ne ia prin surprindere față de lucrurile pe care trebuie să le învățăm în vremurile în care trăim!
