Skip to content Skip to footer

Citind proverbele lui Solomon descoperim o viață care-și poate ușor pierde sau câștiga bucuria în funcție de liniile călăuzitoare pe care le urmărește. Proverbele vorbesc nu numai despre ce-ți aduce bucurie în viață, dar și despre ceea ce face ca bucuria să dispară. Solomon cuprinde toate aspectele așa cum el le-a trăit cu înțelepciunea-i dată de Dumnezeu. Până la urmă putem spune că aici găsim experimentarea înțelepciunii care vine de la Dumnezeu, atât trăirea ei activă, cât și consecințele evitării înțelepciunii Lui.
În contextul vorbirii despre înțelepciune și bucurie în viață, se potrivește discuția pasajului din Noul Testament despre îngrijorare. Un lucru este clar, îngrijorarea își face loc în momentul în care îți pierzi bucuria față de lucrurile simple ale vieții și aceasta poate avea legătură puternică cu pierderea bucuriei mântuirii. Cu adevărat viața este tristă când nu te mai poți bucura de un răsărit de soare, de ninsoarea care cade cu o grabă de zici că trebuie să ajungă undeva, de copilul care zâmbește pentru cele mai neînsemnate lucruri, de cântatul (chiar și pe lângă ton) cu frații și surorile tale, de fratele/sora care împărtășește la grupul mic modul în care Dumnezeu a lucrat.
Să nu mai găsești motive de bucurie este trist și deprimant, DAR înțelepciunea lui Dumnezeu ni se revelează pentru a ne da o perspectivă nouă: „a face dreptate și judecată este mai plăcut Domnului decât jertfele” (Proverbe 21:3). Înțelepciunea lui Dumnezeu spune că tristețea dispare și bucuria apare în momentul în care găsim împlinire în ceea ce facem pentru alții. Mai mult decât atât „este o bucurie pentru cel neprihănit să facă ce este bine, dar pentru cei ce fac răul este o groază” (Proverbe 21:15). Cu alte cuvinte cel mântuit trebuie să trăiască în bucuria mântuirii, adică a trăi la nivelul statutului vieții lui de copil de Dumnezeu.
Înțelepciunea lui Dumnezeu exprimată de Solomon în proverbe ne prezintă o viață împlinită în ciuda circumstanțelor dificile. O viață ghidată de o perspectivă corectă a cine este Dumnezeu și cum trebuie să mă raportez la El și o perspectivă corectă asupra modului în care trebuie să ne raportăm la cei din jur având grijă de nevoile altora astfel găsim împlinire pentru viața noastră.

Leave a comment