Skip to content Skip to footer

Chiar dacă mulți spun că nu mai vor să audă de 2020 și chiar dacă mulți declară ca a fost cel mai greu an, există (cel puțin) o lecție importantă pe care să o învățăm și s-o trăim de acum încolo: să nu mai luăm lucrurile ca și cum ni s-ar cuveni! Faptul că ne uităm înainte și ne rugăm și sperăm la un an mai bun, nu este puțin lucru și nici vreo îndemânare de-a noastră de-al face bun. Dacă ne merge bine, dacă se întâmplă lucruri bune, dacă putem să avem liniște în familie, bune relații cu alții, afaceri care merg bine, un locaș de închinare destul de încăpător, în astfel de condiții, toate acestea nu trebuie să ni se pară că ni se cuvin, ci sunt numai harul și bunătatea Domnului.

Asta nu înseamnă că trebuie să privim cu fatalism și negativism lucrurile sau să ne așteptăm la rău tot timpul. Nu aceasta este soluția la modul relaxat, „de sus” cum priveam lucrurile. Soluția va fi întotdeauna să privim în direcția corectă – adică la El, adică spre cer!

Perspectiva că nu ni se cuvine, că nu merităm ne ajută, de altfel, să înțelegem lucrurile corect și anume, că lucrurile care ni se întâmplă nu trebuie puse în registrul meritului nostru – că dacă îi să spunem că merităm ceva, atunci merităm să nu mai vedem paradisul. Pentru că inima noastră este „nespus de înșelătoare și de deznădăjduit de rea”. De aceea a venit Cristos ca prin MERITELE Lui să căpătăm și noi un dar pe care nu-l merităm. Așa că nu te mai gândi la ce an bun meriți tu – pentru că te-ai zbătut, ai muncit, ai dăruit, te-ai dedicat etc., ci mai degrabă gândește-te la cât de măreț e Dumnezeu și urmează-L, că doar așa anul poate fi bun.

Citind cartea Ezra… oare cum treceau anii pentru poporul Domnului care era în robie? Probabil unii considerau că merită să iasă din robie, alții că nu merită și așa treceau anii… până când vine primul an al domniei lui Cir – anul în care Dumnezeu se arată cât de măreț este și cum nimic nu ni se cuvine din izbăvirea de care avem parte – „Dumnezeu a trezit duhul lui Cir…”.

Dacă este să găsim vreun merit pentru cineva în anul 2021, acela este Cristos. Dacă merită să trăim frumos în 2021 atunci este datorită lui Cristos. El merită totul pentru că datorită meritelor Lui avem parte de îndurarea Tatălui și în 2021.

Leave a comment