Skip to content Skip to footer

Lumea așteaptă criza. Tu ce aștepți?
Așteptările se formează din combinația a trei factori esențiali: perspectiva pe care o ai asupra vieții, valorile care-ți guvernează viața și circumstanțele vieții. Proporția în care acești factori intră în combinație este determinată de prezența sau absența… credinței! Mai simplu spus, cu cât credința este mai mare cu atât influența circumstanțelor în determinarea așteptărilor este mai mică și invers. Altfel spus, cu cât credința îmi determină valorile și perspectiva asupra vieții, cu atât circumstanțele își au doar rolul unei realități în care trăim (nu ca struțul cu capul în nisip).
Acum, când vorbesc despre o credință mare, mă refer la acea trăire care spune: „eu nu am un plan de rezervă, încrederea în Domnul pentru viața aceasta este planul A și singurul meu plan”. Mai înseamnă a găsi bucurie și plăcere în părtășia zilnică cu Domnul și a face din acest timp momentul cel mai constant dintre toate alegerile zilnice. Mai înseamnă a nu renunța, a nu te da bătut când „nu mai simți”. Mai înseamnă a nu te compara cu nimeni, nici măcar cu cel rău căruia îi merge mai bine chiar dacă nu trăiește așa. Mai înseamnă a înțelege că mai bine este o inimă care se pocăiește și se întoarce acasă, decât una care rămâne cu tatăl, dar inima lui este departe. Mai înseamnă a avea rădăcinile înfipte în cer și nu în pământ.
Ceea ce face diferența spuneam, este prezența sau lipsa credinței în Dumnezeu. O credință vie, transformatoare, nu una care se referă la cunoștințe despre Dumnezeu. Mulți se declară credincioși și spun că au credință, dar până când această credință nu ne transformă, rămâne doar o declarație frumoasă. Credința aceasta este întărită și se maturizează în măsura în care Cuvântul Domnului este sursa ei și nu știrile de la TV sau de pe smartphone.
Dacă așteptările tale vorbesc doar despre criză, inflație, scumpiri, război etc. înseamnă că din combinația celor trei (menționate mai sus) circumstanțele sunt la un nivel foarte ridicat. Dar dacă așteptările tale vorbesc despre încrederea în Domnul și în vremuri dificile, despre dependență de Domnul în vremuri de strâmtorare, despre strângerea părtășiei împreună cu familia și biserica locală înseamnă că circumstanțele își au locul lor informativ, dar trăirea ta urmează o traiectorie transformatoare.
Astfel dar, tu ce aștepți?

Leave a comment